Riot Innovations edistää kestävää kehitystä älypistorasioilla

Perinteinen pistorasia antaa siihen kytketylle laitteelle kaiken aikaa tasaisesti sähköä jättäen asiakkaan tietämättömäksi siitä, minkä verran eri laitteet sähköä kuluttavat. Mutta jos pistorasiassa olisi älyä, se toimisi porttina kaikkiin siihen yhdistettyihin laitteisiin. Sähkölaitteiden energiankulutuksesta voisi näin saada tarkkaa ja ajantasaista tietoa, ja niitä voisi myös ohjata fiksusti, energiaa säästäen. Näin visioi Miska Karvinen jokunen vuosi sitten. Ideaa kypsyteltyään hän perusti Riot Innovationsin, joka kehittää älypistorasiaa niin koteihin, toimistoihin kuin teollisuuden tarpeisiin.

Älykkään pistorasian kehittelyyn Miska Karvisen johdatti työ puumuotoilun ja tuotekehityksen parissa. Hän ratkoi asiakasyritysten ongelmia ja oppi paljon. Eräässä projektissa oli mukana IoT:ta, jonka myötä hän opetteli ohjelmointia.

”Ymmärsin, mitä mahdollisuuksia syntyy yhdistämällä fyysinen tuote ja ohjelmointia, koska päivitysten kautta tuotetta voidaan parantaa vielä käytössä ollessa. Aloin katsoa alaa ja ympäristöä uudesta näkökulmasta ja hieman sattuman kautta sain ajatuksen uudenlaisesta jatkojohdosta. Jatkojohto on ollut samanlainen vuosikymmeniä, yleensä aika ruma, jonnekin piiloon työnnettävä esine. Mietin, kuinka jatkojohtoa voitaisiin älyteknologian ja muotoilun avulla parantaa”, kertoo Miska.

Näistä ajatuksista on reilut kaksi vuotta aikaa. Nyt Riot Innovations on pilotoimassa ensimmäistä tuotesarjaansa. Tuotekonsepti on elänyt ensimmäisistä jatkojohtokonsepteista modulaariseksi järjestelmäksi, joka mahdollistaa yhden tai useamman älypistorasian kokoamisen sarjaksi tarpeiden mukaisesti. Sovelluskohteita löytyy niin kodeista, kesämökeiltä, toimistoista kuin teollisuudesta. sellainen, jonka jokainen voi asentaa puolessa minuutissa ilman työkaluja.”

Tulevaisuuden tekijöitä

Miska perusti Riot Innovationsin vuonna 2018 päivätyönsä ohessa ja siirtyi pian perustamisen jälkeen kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Tällä hetkellä tiimiin kuuluvat Miskan lisäksi sovellussuunnittelusta ja käyttäjäkokemuksesta vastaava Creative Director Lennart Schmitz ja teknologiasta vastaava CTO Jani Kiiski. Tiimille on erittäin tärkeässä roolissa kestävä kehitys ja energian kulutuksen hillitseminen. ”Riotin nimeen sisältyy IoT, mutta lisäksi se muodostuu sanoista Reimagining Innovations of Tomorrow. Kestävä kehitys on johtoajatuksena kaikessa tekemisessämme ja haluamme olla rakentamassa parempaa huomista. Teemme tutusta ja arkisesta jotain uutta, älykästä ja hyödyllistä”, kuvaa Miska.

”Olemme kehittäneet ratkaisuamme kestävä kehitys, käyttäjäkokemus ja muotoilu edellä. Muotoiluajattelumme perustana on saada aikaan energiansäästöä ilman että käyttäjän tarvitsee juurikaan muuttaa toimintaansa”, hän jatkaa.

Älykäs, vihreä ja turvallinen

Riot Innovationsin älypistorasia mittaa siihen kytketyn laitteen energiankulutusta, jota käyttäjä voi seurata mobiilisovelluksesta. Data kertyy pilvipalveluun, joka mahdollistaa historiatietojen hyödyntämisen ja tarkemman analyysin.

Kunkin järjestelmään kuuluvan älypistorasian voi sovelluksen kautta kytkeä päälle ja päältä pois – esimerkiksi sammuttaa kahvinkeittimen jo kotoa lähdettyä tai tarkistaa kesämökin laitteiden tilanteen myrskyn jälkeen. Kännykän kautta pistorasian voi myös ohjelmoida päälle tai päältä pois tiettyinä ajankohtina – vaikkapa ajastaa, milloin valaistus on päällä tai sulkea toimiston pistorasiat tarvittaessa mm. etäpäiviksi. Sovellus kertoo, kuinka paljon esimerkiksi valmiustilassa oleva tv tai stereot kuluttavat sähköä. Älypistorasia tunnistaa nämä käyttämättä olevat laitteet automaattisesti ja sulkee virran. Sähkön säästämisen lisäksi tämä voi myös pidentää laitteiden käyttöikää.

Älypistorasia lisää myös turvallisuutta. Sen lisäksi, että sovelluksen kautta voi sammuttaa haluamansa pistorasiat, voi käyttäjä estää esimerkiksi lapsia käyttämästä tiettyjä sähkölaitteita valitsemalla tilan, jossa pistorasiaa voidaan ohjata vain kännykkäsovelluksella.

Riot Innovations on panostanut tuotteen muotoiluun ja materiaalivalintoihin. Esimerkiksi puinen kansi tekee tuotteesta erottuvan ja muistuttaa käyttäjäänsä sen positiivisista ympäristövaikutuksista. Myös mobiilisovelluksen käyttäjäystävällisyyteen on satsattu vahvasti.

Henkilöt vasemmalta oikealle: Lennart Schmitz – Miska Karvinen – Jani Kiiski

Toiveissa kumppaneita eri aloilta

Miska Karvinen korostaa, että modulaarisuus on konseptin suuria vahvuuksia. Samaa teknologiaa voidaan käyttää monissa eri lopputuotteissa ja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tämä laajentaa myös mahdollisten partnereiden joukkoa. ”Haluamme erityisesti tehdä yhteistyötä kumppaneiden kanssa, jotka arvostavat kestävää kehitystä. Pistorasioita ja jatkojohtoja tarvitaan kaikkialla. Oikeiden partnereiden kanssa voimme auttaa muuttamaan tapoja, kuinka sähköä käytetään ja kehittää parempia ratkaisuja”, hän toteaa.

Ensimmäinen tuotesarja on lähdössä pilotointiin vuonna 2020. Sitä seuraa elektroniikan testaus ja sertifiointi. Käynnissä on myös tuoteperheen luominen. Varsinainen myynti on tarkoitus aloittaa vuonna 2021.

Arvokasta apua IoT Pajasta

Jo Riot Innovationsin alkutaipaleella Miska kumppaneineen hakeutui IoT Pajaan, jonka tiimi totesi, että idea on alkuvaiheessa mutta kiinnostava. Alkoi mentorointitapaamisten sarja, jossa Riotin väki sai tärkeää apua esimerkiksi kehittäjäkumppanien tarjousten arviointiin.

”Ratkaisu olisi voinut jäädä kehittämättä, jos emme olisi saaneet IoT Pajan kokeneiden asiantuntijoiden neuvoja. Kerroimme heille ideoistamme ja pohdimme etenemistä yhdessä. Lähdimme aina kotiin paljon viisaampina kuin olimme tullessa. Myös luottamus omiin ideoihin kasvoi, kun IoT Pajan tiimi totesi, että olemme edenneet oikeaan suuntaan”, kuvaa Miska.

Henkisen pääoman lisäksi Riot Innovations on saanut IoT Pajasta rahoitusta ulkoistettujen kehitystöiden hankintaan, apua prototyyppien 3D-tulostukseen, tiloja ja laitteita elektroniikan kokoamiseen sekä mittauksiin ja nyt viime aikoina myös tarkkaa konkreettista ohjausta tuotteen viimeistelyyn. IoT Pajan huippuluokan mittalaitteet ovat olleet korvaamattomia tuotteen laadun varmistamisessa. ”IoT Pajasta saa todella arvokkaita neuvoja ja konkreettista apua tuotteistamiseen”, kiteyttää Miska.